Rouwen is een werkwoord

Bekijk alles van
ISBN
9789491872136
Productinformatie
Rouwen is een werkwoord Met het werkwoord rouwen is iets vreemds aan de hand. Het is een zwak werkwoord, wat betekent dat in de verleden tijd de ou blijft staan en niet bijvoorbeeld een ie of een eu wordt. In tegenstelling tot een sterk werkwoord waarbij dat wel gebeurt. De vervoeging gaat als volgt: Onvoltooid tegenwoordige tijd ik rouw Onvoltooid verleden tijd ik rouwde Voltooide tijd ik heb gerouwd Gebiedende wijs rouw! Toekomende tijd ik zal rouwen Het werkwoord rouwen is het enige werkwoord waarbij dit niet opgaat. Alleen de onvoltooid tegenwoordige tijd is correct. ‘Ik rouw’, ja dat is duidelijk. Alle andere vervoegingen gaan mank. Je kunt niet zeggen ‘Ik zal rouwen’, of als een bevel: ‘Rouw’. En zeker niet naar de toekomst: ‘Ik zal rouwen’. De beide verleden tijd vervoegingen slaan helemaal de plank mis. Want : ‘Ik rouwde’ of ‘Ik heb gerouwd’ zijn uitdrukkingen die onmogelijk zijn. Rouwen gaat nooit naar een verleden tijd, rouwen blijft je hele leven bij je. Wellicht slijt het als het ‘t verlies van vader, moeder of goede vriend betreft. Verlies van partner of kind, daar komt nooit een einde aan. Dat woord rouwen kent geen verleden tijd. Rouwen zou een sterk werkwoord moeten zijn. En het ís een sterk werkwoord. Zo sterk dat het voortdurend probeert je er onder te krijgen. Het is een dag-en-nacht gevecht. Een vermoeiend gevecht. Knokken om de baas te blijven. Dat gevecht moet je leren, moet je durven aan te gaan. Door de maanden en de jaren heen zal het knokken verminderen. Maar een voltooid verleden tijd zal het nooit worden. Daarvoor is het werkwoord te sterk.

Samenvatting


Ieder mens verwerkt zijn of haar rouw op zijn eigen manier. Niet iedereen heeft de energie om het leven weer op te pakken. Niet iedereen heeft kinderen. Of broers en zussen, familie. Sommige families hangen als los zand aan elkaar. Andere proberen samen hun verdriet te verwerken. Ik ben me daar terdege van bewust. De stukjes in dit boekje zijn geschreven vanuit mijn eigen perspectief. Dat kan ook moeilijk anders. Ze vertellen mijn manier van omgaan met rouw. De Friese gedichtjes zijn ook mijn gedichtjes, geschreven vanuit mijn emoties.

Inhoudsopgave


Rouwen is een werkwoord voor wie ik liefheb wil ik heten Je kunt me altijd bellen triennen Sprankeltjes stepstones Bed oars Thuiskomen jaske Woorden Jouw huis Flinke meid konfrontaasje Emmer rop se werom Naam ‘ongenode gast’ Ongenode gast ik gean allinnich Vakantie moeting Zondagen folsleine doetiid Verdrietdag nannewiid Draagkracht tûzen Eén keer in de maand of zo rêch Martelaar bûten Rituelen in nije dei Vrij Claimen Rouwkost troch de tiid Blij zijn swarte mannen Laat je niet kisten nacht Schuldig grêf Grens Postscriptum

ISBN:
9789491872136
Lees minder Lees meer
Meer informatie
ISBN9789491872136
AuteurHetty Runia
PublisherCalbona Uitgeverij
TaalNederlands
Publicatiejaar2013
UitvoeringPaperback
Aantal bladzijdes80
Schrijf uw eigen review
Recensie achterlatenRouwen is een werkwoord
Uw waardering
Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen