Planschade en nadeelcompensatie

Bekijk alles van
ISBN
9789491930843
Productinformatie
De vergoeding van schade die kan ontstaan bij rechtmatig handelen van de overheid op het terrein van de ruimtelijke ordening en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur.

Planschade en nadeelcompensatie (tweede druk) gaat over de vergoeding van schade die kan ontstaan bij rechtmatig handelen van de overheid op het terrein van de ruimtelijke ordening en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur.

Samenvatting


Planschade en nadeelcompensatie (tweede druk) gaat over de vergoeding van schade die kan ontstaan bij rechtmatig handelen van de overheid op het terrein van de ruimtelijke ordening en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur.Het boek richt zich op mensen die in de praktijk werkzaam zijn op deze beleidsterreinen. De nadruk ligt op een beschrijving van het planschaderecht. Daarbij wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat is planschade? Wanneer is een overheid verplicht om planschade te vergoeden? Moet planschade volledig vergoed worden of slechts gedeeltelijk? Welke procedure moet gevolgd worden bij de behandeling van een verzoek om vergoeding van planschade? Hoe kan planschade voorkomen worden? Kan de overheid de door haar toegekende planschadevergoedingen mogelijk verhalen op een derde?Daarnaast geeft het boek een praktische handleiding voor de behandeling van verzoeken om nadeelcompensatie. Bij de voorbereiding en het realiseren van ruimtelijk beleid en bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur ontstaat in de praktijk immers vaak ook andere schade dan planschade bijvoorbeeld bij de reconstructie van wegen en pleinen, het nemen van verkeersmaatregelen, het opzeggen van gebruiksvergunningen of de wijziging van beleid. Wanneer in die situaties door een burger of bedrijf onevenredige schade wordt geleden kan hij in aanmerking komen voor nadeelcompensatie door de overheid.Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat is nadeelcompensatie? Wanneer is een overheid verplicht tot nadeelcompensatie? Moet de overheid nadeel altijd volledig compenseren? Welke procedure moet gevolgd worden bij de behandeling van een verzoek om nadeelcompensatie.Voor deze tweede druk is het boek volledig aangepast naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van planschade en nadeelcompensatie. De algemene wettelijke regeling voor nadeelcompensatie (als Titel 4.5 van de Awb) en de eerste contouren voor een aangepaste wettelijke regeling van de planschade die in de nieuwe Omgevingswet bekend zijn gemaakt, zijn hierin meegenomen. Ook is de steeds verdere integratie van het 'bijzondere' planschaderecht in het 'algemene' nadeelcompensatierecht in dit boek verwerkt.Auteurs: Ivo van HeijstISBN: 9789491930843Verschijnt: 17 maart 2017

Inhoudsopgave


1 Inleiding 2 Overheidshandelen en schade 3 Planschade: wettelijke regeling 4 Planschade: criteria 5 Planschade: schadebeoordeling 6 Planschade: redelijkerwijs niet ten laste van aanvrager 7 Planschade: procedure 8 Planschade: verhaal en beleid 9 Nadeelcompensatie: regelingen 10 Nadeelcompensatie: criteria 11 Nadeelcompensatie: procedure

Biografie


mr. I.P.A. (Ivo) van Heijst Ivo van Heijst is verbonden aan ‘t Regthuys in Rozendaal Gld. (www.tregthuys.nl) en al jarenlang als advocaat werkzaam op het terrein van planschade en nadeelcompensatie en als voorzitter en secretaris van diverse planschade en nadeelcompensatiecommissies.

ISBN:
9789491930843
Lees minder Lees meer
Meer informatie
ISBN9789491930843
AuteurIvo van Heijst
PublisherBerghauser Pont Publishing
TaalNederlands
Publicatiejaar2017
UitvoeringPaperback
Aantal bladzijdes373
Schrijf uw eigen review
Recensie achterlatenPlanschade en nadeelcompensatie
Uw waardering

Boeken top 10

Op zoek naar de meest populaire boeken van dit moment? Bekijk dan de boeken top 10.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen