Liefde als ruwe diamant

Bekijk alles van
ISBN
9789491872129
Productinformatie
LIEFDE ALS RUWE DIAMANT Eindelijk een Nederlands-Indische familiekroniek, dat iedereen raakt. Het verhaal van Henk Harcksen is namelijk universeel voor alle culturen die met elkaar samensmelten of botsen. En dat is van alle tijden. De auteur prikt met zijn verhaal door het ‘tempo doeloe’ gedoe heen. En richt zijn blik niet op de schuldvraag, maar schetst een beeld dat herkenbaar is voor veel emigranten en vluchtelingen die in Nederland zijn terechtgekomen door omstandigheden. In een sneltreinvaart wordt de lezer meegezogen in een relaas die de schurende relaties van de betrokken families door alle generaties heen blootlegt. Doorspekt met songteksten, gedichten en proza. Maar wat heeft Frits Bolkestein te maken met het Ramayana epos? En wat het verband is tussen een Rotterdamse koopmansfamilie en een Royal Indian Sikh regiment? Of hoe zit de liefdesverhouding in elkaar tussen een Nederlandse luchtmacht officier en een ongewoon Indisch meisje uit Batavia? Henk Harcksen beziet de wereld door zijn zelf geslepen diamant en beschrijft op een heftige indringende wijze hoe het spectrum van het leven uiteen kan spatten.

“Het boek van Henk Harcksen is een boeiend familieverhaal van twee families die door de tweede wereldoorlog heel verschillende gebeurtenissen moesten verwerken. Henk’s vader is een Nederlander met een uitgebreide en kleurrijke familie. Hij is een hartstochtelijk vlieger, maar brengt de oorlog door in Duitse krijgsgevangenkampen. Zijn moeder is een Indisch meisje uit een grote, uitgebreide, eveneens zeer kleurrijke Indische familie. Haar drie zussen maken weer heel andere gebeurtenissen mee dan zijn moeder en dat levert na de oorlog tussen de zussen een spanningsveld op voor wat betreft de Japanse bezetting en de bersiap. Henk rijgt hun verhalen op een bijzonder leesbare en boeiende wijze aan elkaar als parels in een ketting. Ook de naoorlogse periode van “repatriëring” en verwerking van het oorlogsverleden komt uitgebreid aan bod. Heel veel is herkenbaar voor lezers van zijn generatie en die van zijn ouders. Een aanrader! Herman Bussemaker.”

Samenvatting


Henk Harcksen schrijft een familie-kroniek waarin zijn beleving als kind overgaat in een diep en soms pijnlijk besef over relaties, liefde en leed binnen zijn familie. In dit verhaal wordt de sfeer van Nederlands-Indië en van het vooroorlogse Rotterdam opgeroepen, gevolgd door verhalen over een meisje dat als ongewenst kind werd verstoten, en over anderen die met moeite hun vleugels konden uitslaan. Hij vertelt over het Sikh regiment die levens redde tijdens de Indonesische Revolutie, over zijn vader die van krijgsgevangenschap in Polen de oversteek maakte naar Indonesië. Tot slot is een Eurocommissaris meer dan een passant in dit verhaal en wordt de Digitale Revolutie van binnen uit beschreven, een luchtbel voor de een, voor de ander de 'digital highway" tot emancipatie.

ISBN:
9789491872129
Lees minder Lees meer
Meer informatie
ISBN9789491872129
AuteurHenk Harcksen
PublisherCalbona Uitgeverij
TaalNederlands
Publicatiejaar2013
UitvoeringPaperback
Aantal bladzijdes148
Schrijf uw eigen review
Recensie achterlatenLiefde als ruwe diamant
Uw waardering

Boeken top 10

Op zoek naar de meest populaire boeken van dit moment? Bekijk dan de boeken top 10.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen