Gemeenterecht in de praktijk

Bekijk alles van
ISBN
9789491930638
Productinformatie
Een algemene beschouwing van de aard en positie van de gemeentelijke overheid en biedt op een toegankelijke wijze inzicht in het gemeenterecht in de praktijk.

Gemeenterecht in de praktijk bevat een algemene beschouwing van de aard en positie van de gemeentelijke overheid en biedt op een toegankelijke wijze inzicht in het gemeenterecht in de praktijk. De uitgave besteedt vooral aandacht aan gemeenterecht, maar ook het provincierecht en het waterschapsrecht worden aan de orde gesteld.

Samenvatting


Gemeenterecht in de praktijk bevat een algemene beschouwing van de aard en positie van de gemeentelijke overheid en biedt op een toegankelijke wijze inzicht in het gemeenterecht in de praktijk. De uitgave besteedt vooral aandacht aan gemeenterecht, maar ook het provincierecht en het waterschapsrecht worden aan de orde gesteld.In het boek wordt tevens ingegaan op het centrale begrip bevoegdheden en de rechten en plichten die daaruit voortvloeien. De positionering van de Gemeentewet als juridisch kader voor het functioneren van de gemeente wordt behandeld en er wordt stil gestaan bij de samenstelling, de taken en bevoegdheden van de gemeentelijke bestuursorganen, zoals de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast krijgt u in dit boek uitleg over de positie, de rollen en taken van de gemeentesecretaris en de raadsgriffier, de financiën van de gemeente en de internationale (vooral Europese) aspecten van het gemeenterecht. Gekozen is voor een praktijkgerichte en aansprekende benadering, waarmee het uitermate geschikt is voor studenten, maar tevens ook in het bestuursdienstonderwijs en in de dagelijkse gemeentepraktijk. Elk hoofdstuk begint met een casus vanuit de praktijk. Verder bevat elk hoofdstuk tussenvragen en eindvragen die op toegankelijke manier bijdragen tot inzicht en verdieping. Auteurs: Mr. dr. F. Diepenmaat, Mr. O.J.R.J. Huitema, Mr. W.J.R. Krol, Mr. W.G.T.M. Leusenkamp, Mr. O. Schuwer ISBN: 9789491930638

Inhoudsopgave


1 De (gemeentelijke) overheid 2 Bevoegdheden 3 De gemeente en de Gemeentewet 4 De gemeenteraad 5 Het college van burgemeesters en wethouders 6 De burgemeester 7 Binnengemeentelijke organen 8 Gemeentesecretaris, griffier en ambtelijke organisatie 9 Het financieel bestuur 10 De provincie 11 Het waterschap 12 Internationaal perspectief 13 Antwoorden tussen- en studie-eindvragen per hoofdstuk 14 Over de auteurs

Biografie


mr. dr. F. (Frank) Diepenmaat Frank Diepenmaat is als docent/onderzoeker verbonden aan Saxion. Hij doceert op het gebied van het publiekrecht, met bijzondere aandacht voor Europees recht. mr. O.J.R.J. (Rob) Huitema Rob Huitema is zijn gehele loopbaan werkzaam geweest bij de gemeentelijke overheid. Hij vervulde daar diverse functies en is sinds 2003 griffi er van de gemeente Dinkelland. mr. W.J.R. (Wim) Krol Wim Krol heeft ruime ervaring op het terrein van juridische advisering en kwaliteitszorg. Hij is momenteel werkzaam als seniorjurist bij de gemeente Deventer. mr. W.G.T.M. (Irma) Leusenkamp Irma Leusenkamp is als hoofddocente Recht verbonden aan Saxion. Hiernaast heeft zij praktijkervaring in het functioneren in gemeentelijke bezwaar - schrift en- en klachtencommissies. mr. O. (Olaf) Schuwer Olaf Schuwer is vanaf 1978 werkzaam in de gemeentelijke wereld. Hij was werkzaam bij 5 gemeenten en staat als zelfstandig professional gemeenteraad en griffi er bij op tal van bestuurlijk – juridische terreinen. Hij is diepgaand betrokken bij de juridische aspecten van de lokale democratie.

ISBN:
9789491930638
Lees minder Lees meer
Meer informatie
ISBN9789491930638
AuteurFrank Mr. Dr. F. Diepenmaat
PublisherBerghauser Pont Publishing
TaalNederlands
Publicatiejaar2016
UitvoeringPaperback
Schrijf uw eigen review
Recensie achterlatenGemeenterecht in de praktijk
Uw waardering

Boeken top 10

Op zoek naar de meest populaire boeken van dit moment? Bekijk dan de boeken top 10.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen