Elk jaar brengt PostNL aan het einde van het jaar speciale decemberzegels uit. Dit jaar zijn deze feestelijke decemberzegels te koop vanaf 14 november 2022 t/m 6 januari 2023. Op deze pagina proberen we de meest gestelde vragen over decemberzegels te beantwoorden.

Waarom zou je decemberzegels kopen?

  1. De zelfklevende decemberzegel heeft een feestelijke vormgeving die mooi past op de envelop van of een kaart met een decembergroet.
  2. Daarnaast is de decemberzegel 5 cent goedkoper dan een normale postzegel én is 1 zegel bruikbaar tot 50 gram i.p.v. 20 gram. Een reguliere zegel kost €0,96 tot 20 gram en €1,92 tot 50 gram. Een vel van 20 decemberzegels kost €18,20. Dat is dus maar €0,91 per zegel.
  3. Elk jaar komen er weer nieuwe decemberzegels op de markt. Naast bovenstaande financiële voordelen is het dus ook een heel leuk collectorsitem.

Het ontwerp van de decemberzegels

Elk jaar worden de decemberzegels ontworpen door een andere ontwerper. Dit jaar zijn de zegels ontworpen door illustrator Miriam Bos. Haar ontwerp is nostalgie ten top. Voor Miriam is kerst echt een tijd van samenzijn en aan elkaar denken. Niets hoeft, maar alles mag in deze gezellige maand. Juist de kleine momenten zijn zo bijzonder: de feestelijk versierde eettafel, een mooi plaatje schieten van de versierde kerstboom, een doosje vintage kerstballen uitpakken. Zo vertelt iedere decemberzegel een persoonlijk verhaaltje over kerst en de decembermaand. Elke zegel staat op zichzelf, maar samen vormen ze 1 geheel en 1 verhaal. Met de decemberzegels verstuur je extra feestelijk al je kerst- en nieuwjaarwensen!

Wat moet je nog meer weten over decemberzegels?

  • Wil je iemand in het buitenland verrassen met een kerstkaart? Ook daarvoor kun je onze speciale kerstzegels gebruiken. Plak 2 decemberzegels op je post voor elke bestemming wereldwijd!
  • Na 6 januari 2023 kun je de zegels gebruiken om je gewone post mee te versturen. Zorg er daarbij wel voor dat je genoeg zegels bijplakt.

Hoe werkt bijplakken?

De decemberzegel heeft een lagere waarde (0,91 euro) dan een standaard postzegel. Wil je hem na 6 januari gebruiken, dan zul je dus moeten bijplakken tot het actuele postzegeltarief van 2023 (1,01 euro). Geen nood: je hoeft niet meteen meerdere decemberzegels te plakken. Er zijn namelijk speciale ‘bijplakzegels’. Ze zijn te koop bij onze PostNL-punten.