Overig

Vrijdagavond is de Toplijst voor de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt tijdens de uitzending van Nieuwsuur. 
De jury heeft deze Toplijst samengesteld uit de Tiplijst: de 25 beste boeken van 2012.
 

En de genomineerden zijn...


 
Grip - Stephan Enter

Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn. Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien.

Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun leven op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen.

Lees meer
 


 
De man zonder ziekte - Arnon Grunberg

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk het wekt wel eens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Sams kant uit gekeken is dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte.

Hij heeft geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij is heer en meester over zijn eigen lichaam. Zo was hij eerst het kind geweest, vervolgens de jongen en nu de man zonder ziekte. Wat hij verder ook is en nog zal worden, hij is vooral gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.

Lees meer
 


 
Liefde heeft geen hersens - Mensje van Keulen

Romy, een jonge weduwe, gaat op vrijdagochtend langs bij haar buurvrouw, Irma Schnetz. De oude balletdanseres zit stil in haar stoel, zelfs als Romy ‘de stofzuiger laat zingen’ wordt ze niet wakker. Romy ontdekt dat Irma niet meer leeft en heeft het stellige idee dat er iets in de woning is veranderd. En waar is poes Freddie?

Ze vermoedt dat Irma het slachtoffer is van een roofoverval, en tot haar schrik is de eerste aan wie ze denkt haar eigen zoon, Cristian.

Lees meer
  
Dinsdag - Elvis Peeters

Dinsdag beschrijft een dag uit het leven van een oude man die nergens spijt van heeft, of beter: het nooit tot spijt heeft laten komen. Terwijl de wereld voor zijn ogen veranderde, heeft hij zijn leven genomen zoals het kwam. Hij denkt terug aan zijn bestaan als huurling, drinker, verkrachter, gevechtspiloot, apendoder, rokkenjager en vrachtwagenchauffeur. En aan zijn twee liefdes, die hij te vroeg naar het graf heeft moeten dragen.

Ondertussen probeert hij het meisje van de Brusselse sociale dienst om de tuin te leiden, want op zijn vrijheid wil hij geen millimeter inleveren.

Lees meer
 


 
Post mortem - Peter Terrin

`Wegens nogal moeilijke tijden in de familie'. De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultieme excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega's. Het is een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend.

De vraag hoe deze fictieve `moeilijke tijden ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot.

Lees meer
 


 
Het boek Ont - Anton Valens

Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten.

De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de wietplantage in zijn woonkamer af, de psychiatrisch verpleegkundige Sylvio probeert als vj naam te maken in het Groninger uitgaanscircuit en de voorman Ebel Formsma staat op de bres voor de ondergrondse toiletten op de Grote Markt.

Lees meer
 De Tiplijst

Deze Toplijst is samengesteld uit de Tiplijst. Dit zijn de vijfentwintig beste boeken die het afgelopen jaar zijn uitgegeven.

Uitgeverijen mogen boeken inzenden die tussen 1 juli 2011 en 1 juli 2012 bij hen zijn verschenen. De boeken moeten behoren tot de categorieën fictie of non-fictie. 


De AKO Literatuurprijs-uitreiking

De feestelijke uitreiking van de AKO Literatuurprijs vindt plaats
op 29 oktober, tijdens de uitzending van Nieuwsuur.

De AKO Literatuurprijs, die bestaat uit een sculptuur van
Eugène Peters en een bedrag van €50.000, beschikbaar
gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw, wordt jaarlijks
uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit
Nederland en Vlaanderen.

In 2011 won Marente de Moor de AKO Literatuurprijs.
Dit jaar bestaat de jury uit de volgense personen:

• Jozias van Aartsen, burgemeester den Haag, voorzitter
• Karl van den Broeck, chef boeken De Morgen
• Maarten Dessing, literair journalist en recensent voor o.a. BOEK
• Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next
• Kathy Mathys, freelance journalist voor o.a. De Standaard der Letteren
• Fleur Speet, literair criticus Het Financieele Dagblad en De Morgen

Binnenkort lees je hier meer informatie over de uitreiking.
Ontvang het laatste nieuws
Volg AKO en ontvang als eerste het laatste nieuws!

     

 

Geen artikel  € 0,00